Share

Vad är egentligen tvång, och varför hatas det så mycket i armhårsdebatten?

Vi män har inte tvingat er till någonting, det är ni kvinnor som själva rakar bort håret!

Tvång har varit aktuellt de senaste dagarna. Det argument som ständigt återkommer i armhårs-debatten är att det inte finns något tvång att raka sig. Inget tvång - inget att klaga på, enligt dessa debattörer.

Jag hade någon slags fåfäng tanke om att människor över 12 år kunde förstå abstrakta begrepp, men det är tydligen inte så. Tvång är tydligen bara handfast, fysiskt tvång. Att hålla fast en kvinna och raka bort hennes armhålehår medan hon gråtande skriker "nej!", är tydligen den enda varianten av tvång som verkar vara legitim att kalla för tvång, även i vuxna människors begreppsvärld.

Det är obehagligt, för denna förändring av betydelsen i ordet "tvång" (eller den diskursiva glidningen, som en genusvetare sagt) påminner väldigt mycket om det som sker när ordet "våldtäkt" behandlas. Alla är överens om att våldtäkt är fel. Men våldtäkt är inte våldtäkt om... tjejen är full, om hon har kort kjol, om hon var kär i killen, om hon är glad dagen efter, om hon inser att det var ett övergrepp först några månader senare, om hon är gift med honom, om hon är hög, om hon tidigare på kvällen flirtar med honom, om hon inte sade nej tillräckligt tydligt, om han är svensk och välbeställd, om, om, om...

Tillslut har vi en situation där det enda det innebär att säga "våldtäkt är fel" är att säga "det är fel att hoppa på en välklädd svensk tjej i mörk park och våldsamt riva av henne kläderna medan hon högt och tydligt säger SLUTA och komma i hennes könsorgan med din penis om du är en utlänskfödd, eller möjligtvis vit arbetarklass-man." Det vill säga, typ en promille av alla våldtäktsfall. Orden "våldtäkt" har blivit urvattant till den gräns att det inte längre betyder något.

Visst är det tvång att hålla fast någon och raka av dem hår medan de skriker SLUTA, men det är inte det enda som är tvång. Att dödshota någon som lägger upp en bild på sin håriga armhåla på facebook är också en form av tvång. Tvång genom rädsla. "Om du inte gör det här dödar jag dig". Det torde inte vara så svårt att förstå. Men det tillhör väl heller inte vanligheterna med dödshot, även om det skett flera gånger i facebook-gruppen Ta håret tillbaka!

Att får höra "gud vad äcklig du är som har hår under armarna" är kanske vanligare. Eller till och med det ännu "mildare": "Det är ofräscht med tjejer som inte rakar sig". Hur kan det vara vara tvång?

Vi tar det från början. Människor vill ha makt, inflytande och bli lyssnade till. Hur får vi det? Jo, genom att skaffa oss olika typer av kapital. Pengar, nätverk, skönhet. För kvinnor som förr bara haft sin kropp som handelsvara på äktenskapsmarknaden (= enda vägen till makt på den tiden kvinnor inte fick vara självständiga samhällsmedborgare) blir skönhet viktigare för kvinnor än män. Män kunde handla med både materiellt kapital, socialt kapital och i viss mån kroppsligt kapital. Idag ser det inte likadant ut, men kvinnor är fortfarande fångade i en samhällsstruktur som betonar att vårt utseende är viktigt. Det är viktigt med skönhet, fortfarande, för att det är viktigt att vara attraktiv för män. För att män har, fortfarande, makten. Gillad av män = förbindelse med män = makt. Det är grunden, sedan är det förstås mer komplicerat på individnivå med sexuella läggningar och klass och etnicitet och så vidare, men vi är alla, oavsett individuella erfarenheter och preferenser, fångna i ett system som grundar sig i ovanstående premiss. (Detta system brukar även kallas patriarkatet)

Att uttrycka äckel över hur kvinnor ser ut blir ett sätt att frånta dem skönhetskapitalet, och därmed frånta dem makt. Och vi vill ha den lilla makt som är oss given, förstås! Men det är inte så enkelt heller, för genom att betona utseende från början, typ ens tycka att armhår är relevant, reproduceras den samhällsordning där kvinnor bara är sin kropp, medan män har en massa annat relevant att komma med. Att säga att kvinnor ska se ut på ena eller andra viset, att kommentera kvinnliga politikers utseende i högre grad än manliga, att normalisera timmar av skönhetsvård dagligen, är att tvinga på oss en samhällsordning som begränsar kvinnors liv. Social kontroll är också tvång.


Att en man säger att han gillar rakade armhålor gör inget patriarkat. Men att tusentals män anser sig ha rätt att tycka till om hur kvinnokroppar ska se ut, eftersom de typ tror att dessa kroppar är till för att behaga dem (för så har det ju faktiskt varit historiskt, kräk), gör en del av patriarkatet. Och denna enorma press, från dessa tusentals röster, i detta samhällssystem som betonar utseende för kvinnor, blir ett tvång. Hur kortsynt får du vara för att inte inse det?

Vi är många som förvånats över detta enorma behov över att uttrycka sina preferenser. Jag kanske föredrar gröna ögon, men jag går inte runt och säger att bruna ögon är ÄCKLIGA och FULA och BORDE FÖRBJUDAS. Men det är nu vi måste komma ihåg maktperspektivet. Att tala om ögonfärg är ganska oladdat, men att tala om kvinnlig kropssbehåring är att tala om kvinnors plats i samhällshierarkin. Det handlar om kontroll.

Idag har vi lagstadgade lika rättigheter, men det betyder inte att vi lever under likvärdiga villkor. Skönhetshetsen som tjejer utsätts för är, som vi sett, ett led i en social kontroll som syftar till att behålla kvinnors underordning. Killarna i gruppen Ta håret tillbaka blir så fruktansvärt, orimligt hatiska, inte för att de tycker att några hårstrån är viktiga, utan för att de förlorar sin kontroll. Om tjejer helt plötsligt börjar skita i vad de tycker om deras kroppar får de mycket mindre inflytande över tjejers liv, och i förlängningen, över samhället. De förlorar sin makt. Och DET svider. Det skapar hat.

Så tänk på det nästa gång du hopplöst läser reaktionerna i gruppen.Tänk på att reaktionerna är så pass starka för att vi faktiskt gör skillnad. För att vi rubbar maktbalansen.


Fuck you, skönhetshets. Fuck you, underordning. Här är det vi som bestämmer över våra egna liv.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Malin

Varenda gång jag läser din blogg blir jag så himla glad! Denna gång är inget undantag - mycket bra skrivet.

2012-03-15 @ 14:08:16
Postat av: fia

du är bäst, smartast och lyckas alltid sätta ord på mina tankar! världen behöver fler som dig!

2012-03-15 @ 14:31:30
Postat av: Lotta

Tack för fruktansvärt bra läsning. Sådana här inlägg behövs verkligen. Nu ska jag gå igenom resten av din blogg pga det här. Misstänker att jag kommer hitta fler godbitar. Bra för själen, mindre bra för hemtentan, men den bjuder jag på.

2012-03-15 @ 14:31:51
URL: http://kafkabloggen.wordpress.com
Postat av: P.

Den här debatten har fått mig att fundera över mig själv och mitt eget liv. Alla gånger jag tvingar mig själv att låtsas vara intresserad av klädköp, att se fin ut i håret och alla gånger jag försöker hitta ursäkter till att slippa raka mig. Jag har alltid känt mig utanför, just för att jag inte tycker att sådana grejer är kul till skillnad från en majoritet av mina vänner.



Det jag egentligen vill komma till är att jag nu inser att jag nog egentligen inte har någon anledning att må dåligt. Egentligen måste jag kanske inte vandra runt i chica outfits och lägga tusenlappar på den perfekta frisyren. Dock kvarstår problematiken med att män, och däribland min sambo med säkerhet, inte tycker att det är attraktivt att leva och se ut som jag nog egentligen deep down skulle vilja. Det är det som gör mig ledsen. Inte på grund av honom som individ, men det är ju bara så det är som så många män påpekar. Man ska se ut på ett visst sätt. Och att raka armhålor och ben är snarare krav än något man gör sporadiskt när man känner för det. Kommer detta att ändras? Jag är tveksam, men jag hoppas av hela mitt hjärta att så är fallet.



Ja, fan vad jag blivit illa berörd av den här debatten. Den har out:at saker jag hoppades inte existerade på riktigt och avslöjat mig som person. Det känns hårt.

2012-03-15 @ 14:50:21
Postat av: Tassen

Bra inlägg som alltid :) Har följt "hårdebatten" flitigt på olika bloggar nu.



Jag trodde aldrig att jag skulle sluta förvåna mig över vissa människors sjukliga "normbesatthet" och idioti men när en kvinna får utstå dödshot på facebook för att hon väljer att behålla sin naturliga underarmsbehåring börjar jag på allvar undra var samhället är påväg egentligen. Jag har själv aldrig rakat mig under armarna och kommer inte börja med det för att vara några idioter till lags..

2012-03-15 @ 15:14:59
Postat av: Micke

Mkt bra skrivet!

Blir också, som många andra, jävligt trött, ledsen och orolig för att näthat tillåts i så stor utsträckning.

Grymt av dig, och alla ni andra, som tydligt visar att detta inte är ok.

Kampen går vidare...

2012-03-15 @ 17:11:42
Postat av: Klara

Hej!



Otroligt bra skrivet! Jag kom verkligen till någon slags insikt av detta inlägg. Från att inte palla bry mig till att bli engagerad. :)



Jag brukar inte alltid hålla med dig, men herre vad jag gör det i denna fråga.



Fortsätt formulera dig så bra som du gör!



kram

2012-03-15 @ 17:24:11
URL: http://klaraalm.webblogg.se/
Postat av: Andrea

Mycket bra inlägg!

2012-03-15 @ 18:25:29
Postat av: poison

Så, är det tvång att duscha? För folk kommer tycka att man är äcklig om man inte gör det, vi kanske ska ge upp sånt också för att befria kvinnor... just sayin'

2012-03-15 @ 18:41:16
Postat av: Visselpaj

När jag trodde att jag läst så pass mycket inlägg om denna debattfråga att jag blivit fullständigt uttråkad, så skriver du något välformulerat och smart som väcker mitt intresse igen. Gillade t ex det där med socialt kapital/skönhetskapital, det förklarar allt på ett tydligt sätt.

2012-03-15 @ 19:45:49
URL: http://visselpaj.se
Postat av: Samuel

Förlåt men jag håller inte med din tankegång. Att göra om frågan om armbehåring till den manliga makten över kvinnor är att se det du vill i en fråga.

Att använda ordet tvång till dödshot och fysisk/psykisk blackmail är inte direkt relevant, allt är fel men ordet tvång är när man kringår någon form av val. Dvs, inte hot utan fysisk påverkan som utelämnar ALL form av val.



Jag störde mig som sagt inte på grundpoängen, som jag tror var att det är en manlig maktbild som formar bilden som kvinnor tvingas in i, men jag stör mig på när du drar in våldtäkt och drar en liknelse mellan det och skönhetshetsen. Våldtäkter är inte könsdiskriminerande mot kvinnor överlag, det är en extrem kränkning som alla utsatta lider av. Även om det är i jämförelse få så blir män utsatta för våldtäkt av antingen andra män eller kvinnor och de stöter på minst lika många problem som en kvinna skulle i samma situation. Det är ingen relation till hur våldtäkter behandlas och skönhethets.



Att säga att det är männens fel att kvinnor idag inte kan avancera på samma sätt som en man är som att skylla på sin morfar att man inte är rik. Dagens kvinnor är (enligt mig) smartare än någonsin men det tror jag även om männen, så lägg inte de gamla generationernas skuld på oss. Att bli illa talad om pga sitt kön är nog något du verkar kunna relatera till.

2012-03-15 @ 22:24:55
Postat av: Marie

Jag älskar dig! Du säger så mycket bra och viktigt och sätter fingret exakt där det behöver sättas. Det är därför allt det här är viktigt.

Puss! <3

2012-03-15 @ 23:41:13
Postat av: Mads

Jag uppmanar mina tjejkompisar att raka sig precis lika mycket som jag klagar på mina killkompisar att dom inte har på sig färggladare kläder. For a more beautiful world!

2012-03-16 @ 02:17:11
Postat av: Cilla

Jag blir lite gladare av att läsa dina välformulerade tankegångar. Sen är det tråkigt att inte alla som kommenterat riktigt har förstått poängen, men det är ju faktiskt inte ditt fel.

2012-03-16 @ 14:54:53
Postat av: hejapat

2012-03-17 @ 12:40:13
Postat av: hejapariarkatet

Behåll samhället som det är, raka er bara?

2012-03-17 @ 12:41:43
URL: http://hejapatriarkatet.blogspot.com/
Postat av: Dixit

Precis när jag börjar fundera på att plocka fram rakhyveln från sin förvisade plats så dyker armhålehår-debatten upp, och jag inser att jag hellre lever mitt liv som orakad feminishäxa än som välansad liten docka i patriarkatets 'starka' armar. Och jag vet inte hur jag kunde tro det från början, men jag har aldrig satt hyveln till huden för min alldeles egna skull, utan för att slippa pikar, bli retad, bli utstirrad och så vidare.

Aldrig mer.

2012-03-20 @ 11:51:30
Postat av: Tjo, du.

Du är så himla smart. Kommer att gå runt och vara jättejätteglad hela dagen för att du- en bra tänkande människa går omkring och sprider sina ord.

2012-03-20 @ 14:33:36
Postat av: Mikael

Stop the thought criminals.



Du får inte tycka, tänka eller uttrycka detta på något vis om du är man. För det kan leda till att kvinnor runt dig kan känna sig tvingade att vara dig till lags*



Är ungefär vad jag får ut av blogginlägget ovan.



Visst är det tragiskt att det finns så många idioter. Visst skulle det vara härligt att få binda fast dem och låta (tvinga) dem med uppspärrade ögon se på håriga orakade kvinnoarmhålor a'la Clockwork Orange dagarna i ända!



Men så kan man inte göra utan att själv vara en lika stor idiot (brottsling för den delen).



Lägg i stället krutet på att polisanmäla de som faktiskt begår lagbrott då de mordhotar och uppenbart kränker individen, då det till skillnad från att hålla en åsikt är olagligt.



*Våldtäktsdebatten skiljer sig dock från mitt uttryck i andra stycket. Men jag skulle heller inte lägga det vid fötterna på patriarkatets altare. I de kretsar jag rör mig finns det inga som reagerar så starkt som just männen när det kommer till hur våldtäktsoffer behandlas i lagens ögon. Korta kjolar, promillehalt och tidigare samtycke är självklart (kan man tycka) inget medgivande för sex. Men här är det lagen som behövs ändras, inte jag som man.



2012-03-21 @ 09:18:34
Postat av: Kitten

Bra skrivet och bra förklarat, tack!!

2012-03-21 @ 17:23:27
URL: http://www.kittenskladkammare.blogspot.com
Postat av: Man

Ursäkta, men vilken massa strunt.

Allvarligt talat. Kvinnor är väll också vuxna individer som kan tänka själva?

Både män och kvinnor ställer en mängd med krav på varandra, ständigt.

Man kan välja om man vill underställa sig dessa krav och förväntningar eller inte. Du kan välja att raka dig, eller inte göra det. Om du inte rakar dig så fallar kanske en viss procent bort av potentiellt intresserade män.

Visst. Men så är det med allting.

Måste en man vara vältränad och tjäna mycket pengar?

Nej det är inget krav. Men om man inte är det så faller en viss procent av potentiella intressenter från det motsatta könet bort.

Det är så verkligheten fungerar. Och att måla upp tjejer som offer på detta sättet är minst sagt barnsligt. It goes both ways, hela tiden, på en massa olika sätt. Ni är inte hjälplösa offer för männen. Ni är med och skapar eran egen verklighet. Du kan lika lite kräva att bli accepterad som orakad kvinna, som lönfet soffsittande man. Attraktion är inget val. Däremot finns det nog massvis med män där ute som inte bryr sig om just detta. Och om du inte vill raka dig så kan du finna en sådan man och söka lycka där. Kanske får du själv då kompromissa på någon punkt? Life is a bitch.

2012-03-23 @ 03:53:09
Postat av: sistergnu

Lysande analys.

2012-03-30 @ 11:28:07
URL: http://sistergnu.blogspot.com/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0