Share

En intervju av och med Sofia Zettermark, om den senaste veckans tumult

- Hej Sofia, vad har du haft för dig senaste veckan?
 
- Tja, bland annat skrivit en Facebook-status om min arbetsdag som nu delats 6000 gånger. Folk delar och skriver saker som "såhär kan vi inte behandla våra äldre, vakna nu politiker!" eller "det behövs fler modiga personer som vågar säga ifrån!"
 
- Hur känns det?
 
- Helt absurt för att vara ärlig. För det första är det väl ingen nyhet att vård och omsorgs-sektorn går på knäna? För det andra är det knappast modigt att bara berätta om sin arbetsdag och kommentera att det skapas omänskliga system för att ta hand om människor, det var något jag gjorde helt oreflekterat för att jag tyckte det var fel. Sedan fick det en massa uppmärksamhet och nu är jag plötsligt äldreomsorgens hjälte-läcka? 
 
Jag är ingen jävla hjälte. Det är kvinnorna, och de fåtal män, som sliter inom äldreomsorgen varje dag som är hjältarna. Det är undersköterskorna som aldrig tröttnar, som inte kan säga ifrån för att de förlorar jobbet då, som fortsätter älska och tro på människor trots all skit de får från systemet. Jag får bara uppmärksamhet för att jag är uttrycka mig och har pluggat tre terminer på en statusutbildning. Det är faktiskt lite obehagligt att bli kontaktad av rektorn för mitt universitet för att jag råkade ånjuta 15 minuter av kändisskap? 
 
- Är du väldigt bitter över din arbetssituation, det låter lite så i Expressen?
 
- Verkligen inte. Jag har lärt mig enormt mycket i sommar - om äldrevård, demens och att jobba som undersköterska. Jag blev nästan irriterad där ett tag på alla som sa till mig att det här var en så himla nyttig erfarenhet för en läkarstudent, men jag tar med glädje tillbaka alla eventuella reservationer jag kan ha haft och böjer mig för visdomen som andra uppenbarligen satt inne med - herregud vilken nyttig och fantastisk erfarenhet. Jag kommer alltid att lyssna på undersköterskorna som har närmast kontakt med patienterna, och jag kommer aldrig irriterat fråga varför den äldre dementa inte kan dra sig till minnes hur fallet gick till. Jag har haft otroligt kompetenta och starka kollegor, jag har fått insikter om åldrande och livskvalitét och jag har kommit att verkligen bry mig om hur "mina" äldre har det. 
 
Det enda jag är ledsen över är att vi inte kan ge den vård och omsorg som dessa människor förtjänar när personalstyrkan är alltför slimmad. All personlig styrka och kompetens i världen inte räcker till för att ta hand om elva dementa äldre själv, vilket drabbar både personal och boende.
 
Jag var väldigt tydlig med att det handlade om systemfel som ska kritiseras. Jag var inte intresserad av att hänga ut ett specifikt ställe, och vägrade exempelvis ta bilder utanför boendet, men Expressen hittade förstås sitt eget lilla kryphål där.
 
- Vad tycker du om chefens svar, överdriver du inte situationen lite?
 
För det första finns det ju svart på vitt hur schemaläggningen ser ut, så det är svårt att slingra sig från. Angående hennes kritik av mig känns det bara som ett trist makt-knep. "Klappa ung person med åsikter på huvudet" istället för att reflektera över vad som kan förbättras i verksamheten, eller kanske ta tillfället i akt och säga att de har för lite resurser till att börja med?
 
- Men om det nu ser ut såhär på många ställen, är det inte en verklighet vi får leva med? Vad ger dig rätten att sticka ut hakan och protestera?
 
Det finns ju inte någon naturlag som säger att äldreomsorgen måste vara underbemannad. Det är någon någonstans som satt sig ned och bestämt detta. Det innebär att någon någonstans kan ändra på det, om vi är tillräckligt många som visar att våra äldre är något vi vill lägga resurser på. Jag har alltid varit övertygad om att förändring börjar med uppmärksammande och kritisk analys av situationen, så det var detta första steg jag ville ta.
 
Det talas så mycket om budget och kronor, men vi frågar oss inte vad det kostar i medmänsklighet att inte behandla de som byggt upp dagens samhälle väl. Vi stjäl från oss alla när vi bygger upp system som inte erkänner att alla människor är lika mycket värda, hela vägen fram. Vi stjäl från oss alla när vi bestämmer oss för att bygga fem nya sportarenor inom några år i Sverige - men inte kan lägga en bråkdel av den summan på människor i behov av hjälp. Vi stjäl från det som gör oss till människor - omtanke, livskvalitét och samhörighet - för att fylla kalkylblad med påhittade siffror i internhyror och upphandlingar.
 
Det är inte en verklighet jag tänker acceptera utan protester. 
 
 
- Hur tänker du kring personliga konsekvenser? Är du orolig för att arbetsgivare inte kommer vilja anställa någon så frispråkig som du i framtiden?
 
Ja och nej. Det är klart att jag varken kommer få fina referenser eller jobb inom kommunen i Uppsala nästa sommar, men för mig som inte är helt beroende av det för min försörjning är det egentligen ett ganska billigt pris för att få känna att jag är en intakt moralisk varelse. Däremot har jag full förståelse för att andra inte kan fatta samma beslut, det handlar om att jag har en priviligerad position till att börja med som läkarstudent och ett socialt skyddsnät som inte är alla förunnat. 
 
På samma sätt som jag vet att det säkert är dåligt för "mitt personliga varumärke" att ha en politisk, feministisk blogg, inser jag att mitt senaste inlägg i debatten inte heller bidrar till den opersonliga, opolitiska vita duk som är en arbetsgiavres våta dröm. Å andra sidan vill jag inte arbeta för någon som driver en sexistisk eller på annat sätt människovidrig verksamhet - så det är kanske lite självreglerande. Jag är inte opersonlig, opolitistisk eller lättskrämd, för jag tror stenhårt på de saker jag brinner för - som att förbättra vården, och världen. 
 
I värsta fall får jag väl hanka mig fram som frilansande skribent. Folk verkar ju uppskatta mina textbaserade reflektioner kring verkligheten. (Skratt)
 
- Haha ja, om det ändå vore så enkelt! Tack för intervjun, Sofia!
 
Av Sofia Zettermark
 
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Sanna Naula

Fasen vad du är bra. Kan bli alldeles matt och på gränsen till uppgiven över samhällets många brister och människor som vägrar se orättvisor - kanske bara för att de själva är privilegierade att åtminstone kunna se ner på någon? Tror knappast att alla föds med samma förutsättningar och skyddsnät som jag själv har gjort... Är nu ändå lite glad över att blivit påmind om att det finns människor som både är kloka och kan uttrycka sig (!) Fortsätt, Sofia!

2013-07-29 @ 07:50:59
Postat av: den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Bra jobbat! Det värsta med sånt här är ju hur det verkligen glöms bort så snabbt. Äldre är ju en otroligt utsatt grupp i samhället som har svårt att föra sin talan, ställa krav osv. Lätt att trampa på dem då.

2013-07-29 @ 10:34:56
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Ann-Charlotte Cronström

Mycket bra skrivet Sofia!
Tycker verkligen att du ska gå in på namninsamling.se och skapa ett upprop mot dessa förfärliga villkor för alla våra äldre och dem som jobbar med dem. Kräv dubbel bemanning eller mer och möjlighet till förstärkning om detta inte räcker. Skapa på detta sätt en Lex Sofia!
Någon måste starta detta upprop och det måste våra någon som du, som har sett förhållandena inifrån.
Här handlar det om människor som har slitit hela sitt liv för sina familjer och för att bygga upp ett tryggt samhälle. Hur belönas nu dessa gamla människor? Upp till kamp Sofia!
Själv jobbar jag inom skolan och får kämpa där. Vi måste skapa vår egen namninsamling som också måste handla om en bemanning som är godtagbar för barnen och oss själva. Den måste också handla om kvalité precis som för er inom äldrevården.
Lycka till Sofia!

2013-07-29 @ 12:22:21
Postat av: bengt

Förlåt, men är du egentligen inte bara ute efter uppmärksamhet runt din egen person och livsåskådning? "Folk lyssnar på mig för att jag går en statusutbildning" säger mycket om din syn på andra. Du nedvärderar dina arbetskamrater och svärtar ner den demensvård som finns och fungerar.
När börjar ni undervisas om hur demenssjuka personer reagerar och behöver bli bemötta?
Lägg politiken åt sidan och hoppa ned från din pedistal och bygg upp din ödmjukhet. Den kan behövas om du ska jobba inom vården, speciellt som läkare.

2013-07-29 @ 19:15:03
Postat av: Margareta Bernås

Jag blev jätteglad, när jag förstod att du verkligen skrivit om vad du upplevt. Jag blev chockad för nio år sedan, då min mamma fick plats på särskilt boende för dementa. Jag har engagerat mig i Folkpartiet och kandiderat till riksdagen till nästa val. Jag pensionerades från mitt jobb som gymnasielärare i matte och kemi, då äntligen blev jag fri att skriva om det jag tyckte skulle uppmärksammas. Jag har försökt förstå hur vården funkar. Bl.a att det finns väldigt få vårdplatser i Sverige. På sjukhusen och på särskilt boende( kommunerna). På de särskilda boenden kollar man inte så att personalen verkligen hinner göra det som man lovat varje boende och anhöriga tror att den boende får hjälp med. Socialstyrelsen har bestämt att det ska finnas genomförandeplaner, dessa används inte på ett vettigt sätt. Om jag kommer in i riksdagen, har jag inget att förlora, jag klarar mig ändå, men för min mammas skull, vill jag göra allt jag kan, hon dog i april, jag saknar henne, hon var bara ett skrutt när hon dog, men livet är livet. Döden rår inte vi över. Bra att du skrev och reagerade spontant, de flesta verkar sälja sin själ för sitt bröd. Vi måste få reda på hur det är. Tack för att vågar se verkligheten som den är.

2013-07-29 @ 20:06:29
Postat av: Elin

Är så stolt över att ha dig som vän! Du är så bra <3

2013-07-30 @ 08:45:09
Postat av: Tom

Bra skrivet !

Dina upplevelser belyser ett nationellt problem.

Hälsningar Tom (specialistsjuksköterska)

2013-07-30 @ 11:22:12
Postat av: Anonym

verkligen, jobbade så i lite över 3 år och kan idag se det orealistiska i det.. då va de bara att få det gjort och klagade man till de som satt ovan så var man besvärlig ( hade en hel del duster me ssk å även chefen ang säkerheten för oss anställda eftersom många äldre slåss pga att man inte hinner förstå dem )

2013-07-30 @ 13:01:33
Postat av: Mike

:) Du skriver faktiskt riktigt bra. Vore man lika duktig i skrift som dig vore nog livet enklare.

2013-07-30 @ 13:43:51
Postat av: Sara

Heja Sofia! Allmänheten måste få veta hur svensk äldrevård funkar. Var själv sjuksköterskestuderande T4 för 4 år sedan, och jobbade 4 veckor på ett äldreboende med liknande förhållanden du beskriver. Jag mådde psykiskt dåligt av dessa veckor och insåg att jag ALDRIG vill jobba i äldrevården, för jag kan bara inte stå bakom hur vi behandlar våra äldre. Nu jobbar jag som ssk på en kirurgavdelning som på många sätt är rutten, men inget liknar sommaren på "Kullen" som avdelningen så poetiskt hette.

2013-07-31 @ 19:40:48
Postat av: Linn

Superbra skrivet! Som undersköterska vill en så mycket men hinner knappt med att ge sina gamla mat.. Med ditt sätt att tänka kommer du bli en fantastik läkare!

2013-07-31 @ 21:27:41
URL: http://linnevelina.blogspot.se
Postat av: Josefine Bjarnolf

Herregud vilken fin blogg du har och bra skrivet!, varför har jag inte läst den förut?!

Svar: Tack snälla! Välkommen nu! :)
Zettermark med Z

2013-08-01 @ 21:52:48
URL: http://josefinebjarnolf.blogg.se
Postat av: radikalgnu

Jag måste ändå säga att jag tycker att det är beundrandsvärt varje gång någon vågar säga som det är om sin arbetsplats. Jag säger inte ett ljud om min arbetsplats och organisation, för att jag vet inte hur och var jag ska jobba annars.

2013-08-02 @ 17:00:53
URL: http://radikalgnu.blogspot.com/
Postat av: Markus

Det du nämnde om sportarenor slog an en grej som är intressant. Hur vi mäter värde; i pengar. Jättebra. Man vill investera och få utdelning. Men pengar är bara en konstruktion. Det är synd att det mänskliga medvetandet begränsas av sina egna begrepp. Alltså värde ligger närmre integritet med naturen och dess lagar. Man borde börja ta betalt för att vara kompis med folk också. Nä men ärligt, de skulle kunna investera i andra grejor, vård, skola, fritids, etc etc. Men man vill ha utdelning? Så jävla utdaterat. Dax att levla mänskligheten till att vara kompatibel (vett). Din blogg är en bra plats!

Svar: Intressanta funderingar, jag håller med! Tack!
Zettermark med Z

2013-08-08 @ 16:45:35Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0