Share

Nu är tvångsteriliseringarna av transsexuella verkligen väck!

 
För ett par timmar sedan röstade riksdagen igenom ändringen av lagen (1972:119) om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall, så att sterilisering inte längre är ett krav, för att som transsexuell få ett nytt juridiskt kön.  
 
 
298 röstade för och 20 emot ämdringen. Hela SD och några från KD var emot, alla andra för.
 
Det kom en dom i Kammarrätten 19:e december 2012 som fastslog att tvångssteriliseringarna stred mot Sveriges grundlag och Europakonventionen, efter att en enkild person genom DU i Uppsala, drivit frågan om att få slippa steriliseras för att få en ny könsmarkering i passet. Sedan 10:e januari i år är praxis, alltså tolkningen av lagen, ändrad på grund att detta domslut, och ingen har steriliserats mot sin vilja sedan dess. Lagtexten har dock funnits kvar fram till idag, och den genomröstade ändringen träder i kraft den 1:a juli 2013. 
 
Fram till idag har ca 800 transsexuella personer tvångssteriliserats i Sverige. 
 
Tvångssteriliseringen har inneburit att du som transsexuell* inte kunnat få ett nytt juridiskt kön (M/K i passet), om du inte kunnat bevisa att "du saknar all fortplantningsförmåga". Det handlar alltså inte om operationer som ändå hade utförts i könskorrigerande syfte, så som vaginoplastik (när en penis görs om till en vagina och testiklarna tas bort), och som gör personen steril.
 
Det har handlat om de personer som: 
1. Inte vill göra ingrepp i könsorganen (som skulle göra dem sterila). 
Till exempel väljer många transkillar att inte göra underlivsoperationer, då de upplever att den förstorade klitoris de får av hormonpreparaten är fullt tillräcklig och operationsmetoderna för penisplastik för vissa inte känns tillräckliga. Andra transpersoner är helt enkelt nöjda med det könsorgan som de föddes med, men vill förändra andra delar av kroppen och framförallt bemötas som det kön de känner sig som och ha rätt stämpel i passet.
2. Inte kan göra ingrepp i könsorganen.
Vissa personer har andra medicinska problem, eller en livssituation, som gör att de helt enkelt inte kan operera sig.
3. Inte får spara nedfrusna spermier och ägg (alltså alla).
För att "helt sakna fortplantningsförmåga" får du inte ha sparade könsceller i en frys någonstans. En transtjej har alltså inte fått spara sina spermier innan en operation, för att kunna använda dem tillsammans med en partner med livmoder och ägg senare i livet. Det är detta som drabbat mig och Moa.
 
...men ändå behövt gå med på en steriliserande operation för att kunna få ett nytt juridiskt kön. Staten sa "nepp, vi kan inte ändra denna lilla bokstav i passet, trots att du lever som kvinna och känner dig som det, om du inte först är steril." Jag tänker inte ens gå in på hur mycket krångel och elände, utöver det känslomässiga obehaget att inte vara erkänd som sitt kön, det är att röra sig i samhället och se ut precis som vilken kvinna som helst, men det står "man" i legitimationen. 
 
Det handlar alltså inte om personer som vill och behöver operationer som har infertilitet som konsekvens. Det handlar alltså inte om minskandet av några medicinska risker. Det handlar om onödiga operationer, som att knyta äggledarna på en transkille utan att göra något annat. Det gynnar inte honom vare sig mentalt eller fysiskt, utan gör honom bara steril. För att staten bestämde att det nog var bäst. Transsexuella skulle inte få barn, det var syftet med lagen.
 
Detta, mina vänner, är tvångssterilisering. Och om en dryg månad står det inte längre i svensk lag.
 
Det är en seger. En seger som kostade allt för mycket, och tog alldeles för länge att uppnå, men som vi idag får fira. Hurra för att Sverige idag blev en lite bättre plats att leva på!
 
/Zäta
 
 
*Liten ordlista:
Transsexuell = person som känner sig som ett annat kön på insidan än det som tillskrevs personen vid födseln baserat på könsorganen. Alltså en person vars könsidentitet inte stämmer överens med det biologiska och juridiska könet. Identiteten är vad som räknas, och det är utefter den vi bemöter människor! Inte utefter klädstil eller kromosomer.
 
Transtjej = Person som identifierar sig, alltså känner sig som, kvinna, och föddes i manskropp. Vill och behöver ofta könskorrigerande medicinsk behandling i form av kvinnliga könshormoner, röstterapi, laserborttagning av skägg och ibland vaginoplastik och/eller bröstimplantat. En tjej helt enkelt, men med lite annan kropp från början. Pronomen: Hon. 
 
Transkille = Person som identifierar sig, alltså känner sig som, man, och föddes i kvinnokropp. Vill och behöver ofta könskorrigerande medicinsk behandling i form av manliga könshormoner och ibland penisplastik och/eller masektomi (borttagande av bröstvävnad). En kille helt enkelt, men med lite annan kropp från början. Pronomen: Han. 
 
Det finns en massa andra sätt att vara trans på, men jag fokuserade på transsexualism i just detta inlägg eftersom lagen handlat om det. Mer om trans kan du läsa i min lilla transskola. Eller på RFSL Ungdoms sida transformering.se.
 
 
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Anonym

Hurraaaaaaaaaaa! :) Grattis, Sverige..

2013-05-22 @ 17:43:16
Postat av: Tess

Hurra! Äntligen lite rättigheter för dessa människor! Förvånar mig inte att SD var emot, men starkt att några från KD röstade ja.

2013-05-22 @ 20:52:21
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Eliz

SEGER! <3

2013-05-23 @ 00:27:22
Postat av: radikalgnu

800 personer som inte fått välja själva.

2013-05-25 @ 23:01:03
URL: http://radikalgnu.blogspot.com/Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0