Share

4 sätt att vara en god allierad (och exempel på hur bör låta bli att göra)

 

 Idag ska vi undersöka hur du som allierad i maktposition kan göra om du inte vill hjälpa en kamp framåt. Och sedan hur du faktiskt kan göra. Pga, ja, jag är obotligt konstruktiv.


Det är asfett att ha allierade i en kamp. Dessa består tillexempel av heteros som hjälper hbtq-rörelsen fast de själva inte drabbas, cis-personer som argumenterar för bättre rättigheter för transpersoner, vita personer som stöttar den anti-rasistiska rörelsen och manliga feminister. Du är helt enkelt med trots att du inte drabbas primärt själv (på ett sätt drabbas vi förstås alla av en ojämlik värld, och visst förlorar killar en massa på patriarkatet i och med machokultur och annat, men du är den som i sammanhanget är strukturellt överordnad). Att vara en god allierad kräver i regel två saker: 1. att du gör allt i din makt för att inte förtrycka den grupp du vill stötta, till exempel inte kör över färgade personer i mötessammanhang för att vita generellt lär sig att deras ord väger tyngre, vilket ofta innebär att du måste granska din egen position i stunden och i samhället. 2. att du låter den primärt drabbade gruppen själva definiera problemen och lösningarna, som du sedan är med och stöttar.


Det är fint att vara allierad, och många finner det väldigt svårt att se en struktur som de själva gynnas av, så heja dig om du kommit så långt! Men du är inte något helgon för att du insett att rasism eller sexism är fel, vissa skulle väl snarare hävda att det är sunt förnuft som inte förtjänar någon hyllning alls. Jag kan tycka att det finns en graderad skala där aktivt förtryck och aktivt stöttningsarbete från en bra allierad ligger i olika ändar, och en bra allierad förtjänar credd, men inte onödigt stora hyllningssånger, och särskilt inte jämfört med de som driver sin egen kamp. Men allt du säger kommer inte applåderas av rörelsen du vill hjälpa.


Kom ihåg att du inte är experten på de vars liv formas av andra regler än ditt. Var noga med att skilja på om du gör något för att döva ditt eget samvete eller faktiskt hjälpa en strukturellt förtryckt grupp. Lyssna. Lyssna och lär.


 

Jag läste en artikel i Expressan av en person som ville väl. Som ville väl men glömde bort sin egen maktposition, och istället för att hjälpa den målgrupp han siktade in sig på, skapade fler förhållningsregler och upprätthöll en patrarkal relation mellan könen. Såhär skriver han (hela artikel, vid namn "Så sjuka är unga tjejers dömmar"):

Debatten om kvinnoidealet är ständigt aktuell. Själv har jag hållit mig utanför det där. Som politisk reporter har jag ägnat mig åt att bevaka förtroendevalda, inte fashionistor. 


Hundratals artiklar har det blivit om Fredrik Reinfeldt, inte en enda om Heidi Klum. Men det behövs nog en åsikt från läktaren som kan blandas ut med de sjuka värderingar som råder bland unga kvinnor.

 
I mina öron låter detta lite såhär: Jag sysslar egentligen med viktiga saker så som viktiga män, men tänkte idag sänka mig till er nivå och dela med mig av upplyst kunskap. Jag är som bekant en objektiv man, och min åsikt är alltid värdefull för er med "sjuka värderingar". Ni ska vara tacksamma att jag i all min viktighet tar mig tid till denna objektivt oviktiga fråga.
 
 
Vad skribenten missar är att det finns ett ibyggt värdesystem i denna värld. Det offentliga rummet med dess maktpositioner ges ett betydligt större värde än det sm upptar unga tjejers liv. Jag säger inte att det är orimligt att politik är viktigare än mode, jag säger att han på ett fult sätt använder sig av denna makthierarki för att hävda sin egen höga position. Han verkar också tro att hans åsikt är ovärderlig och "behövs", som att unga kvinnor själva var oförmögna till annat än "sjuka värderingar". Pro-tip nr 1 till allierade: Dumförklara inte den grupp du vill stötta. 
 
Han fortsätter: 
 
Jag behöver ingen stor undersökning för att slå fast att nästan inga killar vill ha flickor på 1,80 som knappt passerar 40-strecket på vågen. Forskning har visat att män snarare gillar smala midjor kombinerat med breda höfter, med andra ord kurviga tjejer.
 
 
"Okej." Det verkar lite som att han tror att tjejer kommer sluta ha ätstörningar om bara tillräckligt många män säger åt dem hur de borde se ut. Utöver att det är extremt heteronormativt att tro att alla tjejer bryr sig om vad gruppen män anser om dem (att en tjej bryr sig om vad en viss man tycker är en annan sak, nu pratar vi struktur), bidrar dylika uttalanden aktivt till ett patriarkalt samhälle där kvinnor borde fortsätta fokusera på sin utsida, och fortsätta ta order från män. "Nej se inte ut sådär, se ut såhär istället så blir vi män nöjda!" Pro-tip nr 2 till allierade: Ge inte order till folk du borde lyssna på. Vem sa att vi var intresserade av vad män gillar till att börja med? 
 

Hela showen verkar vara en intern angelägenhet, kvinnor emellan. Vi män står vid sidan av och skakar på huvudet. Det är kanske är dags att fler av oss kliver upp på catwalken och förklarar att vi inte tänder på hajfenor till skulderblad och revben utanpå huden. Så kanske tjejer kan sluta plåga sig själva för att uppfylla ett ideal som bara gynnar en samvetslös och girig modeindustri.


Det låter näsan som att han känner sig lite hotad här. "En arena som inte män styr?! Och se sedan hur det gick!" Det där är förstås en sanning med modifikation, då modeindustrin i mångt och mycket styrs av män och genererar pengar i mäns fickor, men de som syns är kvinnor.

Sedan gör han ett misstag som han inte ensam om, men som suger lika hårt varje gång. Han skuldbelägger och definierar smala kroppar som äckliga och fel när han vill uppvärdera större kroppstyper. Det här är inte okej. Jag är 100% med på att vi behöver ett bredare skönhetsideal, men det ska vara just bredare, inte bara förskjutas till kurviga kvinnor, och vi ska inte göra samma misstag som dagens modeindustri och kalla allt utöver idealet för fult. Pro-tip nr 3 för allierade: Förolämpa inte vissa människor i gruppen, skapa inte nya hierarkier


Folk är olika. Folk ser olika ut. Det är okej. Du kan vara spinkig och frisk och vacker. Du kan vara mullig och frisk och vacker. Du framförallt ha kurvor på magen och vara skitsexig, du kan vara 1.80 cm lång och ha raka höfter och vara supersnygg. Du kan vara kort, plattbystad och pillimarisk och alldeles fantastiskt het. Framförallt kan du vara snygg för den du är, och inte tycka att det är det viktigaste i livet. Vilket, hör och häpna, de flesta unga tjejer är medvetna om. Ja, vi växer upp i en värld där det är svårt att finna sig själv vacker. Ja, alldeles för många, majoriteten skulle jag säga, får ätstörningar på ett eller annat vis av denna sjuka värld (som dock inte bara kan relateras till modeindustrin. Höga krav, stess och tja, snubbar som du som tror att de ska säga åt tjejer hur de ska se ut, bidrar också). Men unga tjejer är inte några lobotomerade robotar som bara tänker på sin vikt och nagellack. Vi har stora drömmar och gör stora saker av våra liv, de ibland pissiga oddsen till trots. (<-- How is that for "sjuka värderingar bland unga kvinnor", mr. Man.)


För pro-tip nr 4, och själva grunden till att vara en bra allierad, är att inte underskatta den grupp du stöttar, utan se dem som kompetenta och självgående. Unga tjejer behöver inte räddas av politiska skribenter med penis på höga vita hästar, vi kan rädda oss själva, med rätt stöd från vuxenvärlden. 


 

Men guuud vad svårt det går ju inte att göra räääätt!! kanske du tänker nu. Ja, hur hade han kunnat göra istället?

 

Han hade kunnat uppmärksamma problemet - att unga kvinnor mår dåligt, bland annat på grund av skeva ideal inom modeindustrin - och låta den tunga och sorgliga faktan vara i centrum, istället för sin egen position som politisk skribent och man. Han hade kunnat fråga några ur den berörda gruppen hur de hanterar situationen - lyfta fram deras röster, istället för att göra en svepande och nedlåtande analys i stil med "unga tjejer är extremt lättpåverkade. De tuggar i sig idealet med hull (nja) och hår." Han hade kunnat nämna att utseende inte är det viktigaste i livet även om samhället gärna får oss att tro det, och att ser potential i unga kvinnor i politiken, istället för att framhäva sin personliga preferens för kurviga kvinnor förklätt till "alla män gillar ". Han hade kunnat ge exempel på hur män som allierade kan agera i vardagen för att minska utseendehetsen: Tänk på att inte kommentera småtjejers yttre i onödan, var noga med att ge komplimanger för din kvinnliga partners egenskaper och personlighet också, döm inte kvinnliga offentliga personer hårdare än män på grund av sitt utseende osv. Han hade kunnat inse att hans åsikt som man inte är viktigare än någon annans, utan tvärt om att han inte har hela bilden eftersom hans livsvillkor inte är samma som den grupp han talar om, men att han har en viktig roll att spela ändå. 

 


Att vara en bra allierad är att lyssna, inte att ge order. Att vara en bra allierad är att frånsäga sig sitt tolkningsföreträde, inte att hävda det. Att vara en bra allierad är att inse sin egen maktposition, och inte missbruka den. Att vara en bra allierad är att inse att en god avsikt inte är allt, utan att dina handlingar faktiskt måste gynna rätt personer också. Att vara en bra allierad är att i specifika situationer och analyser tro på andra, inte sig själv.


Detta är något jag behöver tänka på om jag talar för och om personer som lever under ett strukturellt förtryck där jag utgör normen. Det är inte så enkelt att det finns folk som är "förtryckta" och folk som är "förtryckare". Makt skapas i samspel, och den personliga kontakten färgas av den väv av fördomar och reella förhållanden som vi kallar strukturer. Vi är alla ibland förtryckta, och ibland maktutövare, även om det finns mer eller mindre universella system av makt, med lokala uttryck, som vi kallar för t.ex. patriarkat eler institutionell rasism, som alltid påverkar vissa människor mer. 


Så. Det är viktigt att vara en allierad. Försök vara en så bra sådan som möjligt så blir världen lite fetare tack vare dig!

(Höll på att säga allians-pepp, men fick kväljningar...)


Allierad pepp, säger vi istället!

/Zäta

 

ps. Heidi Klum är förövrigt rätt cool, och helt orädd för att verka "ful" under högtid där många försöker vara så sexiga som möjligt. Du kanske borde skriva lite mer om henne, Karlsson. ds.

ShareKommentarer
Postat av: L

Å vad insiktsfullt och bra!!

2013-11-11 @ 17:43:11
Postat av: Emma

Bra skrivet!

2013-11-11 @ 18:06:00
Postat av: Freja

Kanonbra skrivet, den delar jag på fejjan!

2013-11-11 @ 21:36:01
URL: http://frejareddevil.wordpress.com
Postat av: Maja

BRA skrivet!! Så himla skönt att alltid kunna hitta dina vettiga och konstruktiva ord när jag bara känner mig så otroligt förbannad och provocerad (även om det också är nyttiga känslor som jag älskar att omfamna ibland).

2013-11-11 @ 23:17:34
Postat av: Stella Scott

Jättebra, som så ofta. Läser med behållning dina inlägg. :-)

2013-11-12 @ 01:13:01
URL: http://www.StellaScott.com
Postat av: A/S

Asså Zäta du är så underbar. Varje nytt inlägg är en aha-upplevelse, upprörande men så härligt positivt och konstruktivt och den bästa pepp för att orka köra vidare jag någonsin kommit över.
Tack för att du finns <3

2013-11-12 @ 11:53:00
Postat av: s

Håller med dig om allt förstås.
Men när du skriver: "Du kan vara spinkig och frisk och vacker. Du kan vara mullig och frisk och vacker. Du framförallt ha kurvor på magen och vara skitsexig, du kan vara 1.80 cm lång och ha raka höfter och vara supersnygg. Du kan vara kort, plattbystad och pillimarisk och alldeles fantastiskt het" att det är en jävla press att man ska vara vacker. Alltid när skönhetsideal ifrågasätts så måste folk säga att man visst kan vara vacker fast man inte ser ut som idealen. Känns som ifrågasättandet då är ganska lamt, eftersom normen att som kvinna VARA VACKER ändå fortsätter hänga över en. Att säga att alla är vackra behåller fokus på kvinnors utseende. Skulle vilja slå ett slag för rätten att som kvinna vara ful och glad ;).

2013-11-12 @ 13:37:27
Postat av: Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Oerhört insiktsfult och tydligt. Hoppas verkligen han läser det här.
Du är grym!

2013-11-12 @ 13:37:41
URL: http://ninaruthstrom.se
Postat av: Calle

S: Jag tänker att vacker bör i sammanhanget ses som en reflektion av självkänsla - att vara nöjd med sitt utseende. Oavsett vad normer säger att "vacker" ska innebära. Alla ska kunna känna sig vackra, oavsett hur dom ser ut.

Fantastisk text, Zäta.

2013-11-13 @ 00:39:07
Postat av: Erika

Du skriver så bra. Fantastisk text!

2013-11-13 @ 21:27:56
Postat av: Victoria- Alla Förtjänar Att Leva

Viktigt och bra inlägg!

Vill dock påpeka lite snabbt att orden "färgade personer" kan vara stötande.2013-12-29 @ 03:02:02
Postat av: Victoria- Alla Förtjänar Att Leva

haha oj förlåt du använde inte det begreppet. My bad! borde gå och sova istället för att ge orelevant kritik..

2013-12-29 @ 03:05:30Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0